Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemde herhangi bir nedene bağlı olarak iskelet (kemik), kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu, bedensel yetenekleri kısıtlanmış veya bedensel yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden, toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük yaşamdaki gereksinimlerini karşılamada güçlükler çeken, bu nedenlerle korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiye bedensel yetersizliği olan birey; buna yol açan durumlara ise bedensel yetersizlik denir
Bedensel Yetersizliği olan bireyler nöro-motor gelişim basamaklarının bir aşamasında gelişimleri sekteye uğramış bireyler olarak tanımlanabilir ve bireylerin mümkün olan en kısa sürede Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programına alınarak desteklenmesi, hastalığa özel semptomların kötüleşmesini engelleyecektir.
Çocuğun bedensel yetersizliği onun zihinsel, akademik vb. gelişimini de olumsuz etkiler. Çocuk eğer emekleyemiyor, yürüyemiyor veya oturamıyorsa, nesneleri tutamıyor, ağzına götüremiyorsa çevresiyle ilişkisi sınırlı olacaktır. Çevresel uyaranlar ve girdiler konusunda yoksunluk çeken beyin gelişimi de buna paralel olarak yavaşlar. Beyin hücreleri arasında özellikle yaşamın ilk yıllarında zengin çeşitlilikte ve çok sayıda kurulan nöral bağlantılar kurulamaz ve bu durum bireyin gelişimini olumsuz etkileyen izlerini hayat boyu taşıyacağı eksiklikler olarak yerleşir.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programı ile günlük yaşamda bağımsızlığı sağlamak, bedensel becerilerini geliştirmek ve yaşam kalitesini artırmak amaçlanmaktadır.
Çocuğun bedensel yetersizliğine rağmen çevresiyle aynı şekilde ilişki kurmasını sağlamak en başta ailenin görevi ve sorumluluğudur. Çocuğun yetersizliği dolayısıyla yoksun kaldığı tüm deneyimleri ona sunmak, işitsel, görsel, dokunma, tatma, koklama, vücut algısı ve denge duyusu ile ilgili uyaranları deneyimlemesini sağlamak ailenin çocuk için yapabileceği en doğru ve vazgeçilmez destek programıdır.
Bu nedenle mümkün olduğunca çevreyi çocuğun ayağına getirmek, emeklemese de, oyuncağı tutamasa da ona oyuncağı göstermek, sesini dinletmek, gözüyle takip etmesini, dokunmasını sağlamak, onunla konuşmak, çevresiyle iletişime geçebilmesi için pozisyonunu düzenlemek çocuğunuzun gelişimine destek olacak etkinliklerdir.